Publicerad den Lämna en kommentar

Kärleksfull Vintervård – 5 råd för att ta hand om din hunds tassar

Att vårda din hunds tassar under vintermånaderna är inte bara en nödvändig uppgift för att säkerställa deras fysiska hälsa utan också en kärleksfull gest för deras övergripande välbefinnande. Vintermiljön med dess kalla temperaturer, snö, is och saltpåverkan kan vara krävande för hundens trampdynor och tår. Därför är det av yttersta vikt att integrera en noggrann och medveten vårdrutin för tassarna i din dagliga skötsel av din fyrbenta vän. Denna omsorg kommer inte bara att bidra till att förhindra skador och obehag utan också göra varje utomhusaktivitet under vintern till en positiv och trygg upplevelse för din hund. Så låt oss utforska några grundläggande och viktiga steg för att säkerställa att din hunds tassar förblir friska och glada under vintermånaderna.

Här är fem konkreta råd för att säkerställa att din fyrbenta vän har friska och lyckliga tassar även under vintermånaderna:

 1. Inspektera tassarna regelbundet: Ta dig tid att noggrant inspektera hundens tassar dagligen. Kontrollera för sprickor, sår eller rodnad. Vintersnö och is kan vara vassa och orsaka skador, och det är viktigt att upptäcka problem i ett tidigt skede.
 2. Tvätta och torka tassarna: Efter varje promenad, särskilt om det är snö eller salt på marken, tvätta hundens tassar noggrant. Använd ljummet vatten för att skölja bort eventuell salt eller kemikalier. Se till att torka tassarna ordentligt med en handduk, särskilt mellan tårna, för att förhindra fuktansamling och därmed minska risken för frostskador.
 3. Använd tassvårdande produkter: Applicera tassvårdande produkter regelbundet för att skydda hundens trampdynor och hålla dem mjuka. Dessa balsam kan fungera som ett skydd mot kyla och salt samt främja läkning av eventuella småsår eller sprickor. Se till att välja en produkt som är säker för hundar och följ instruktionerna på förpackningen. Tänk på att det kan ta lite tid för din hund att vänja sig vid dem, så introducera dem gradvis för att göra upplevelsen positiv
 4. Investera i hundstrumpor eller skyddsskor: Om din hund har svårt att anpassa sig till kalla ytor kan du överväga att använda strumpor eller skyddsskor. Dessa produkter hjälper till att isolera tassarna från kylan och skyddar dem mot skarpa föremål och kemikalier på marken. Det kan ta lite tid för hunden att vänja sig vid dem, så introducera dem gradvis.
 5. Trimma tassarnas päls: Håll tassarnas päls kortklippt för att minska risken för isbildning och förhindra att snö och smuts fastnar mellan tårna. Använd en liten sax eller trimmer för att försiktigt trimma bort överflödig päls runt tassarna. Detta underlättar också rengöringen och minskar risken för skador.

Genom att följa dessa råd kan du säkerställa att din hunds tassar förblir friska och starka även under vintern, vilket gör promenader och utomhusaktiviteter till en positiv upplevelse för både dig och din fyrbenta vän.🐾❤️❄️

Publicerad den Lämna en kommentar

Förbered hunden för nyårsafton i god tid!

Att vara hundägare under nyårshelgen kan vara utmanande på grund av alla fyrverkerier. Även om det är övervägande under nyårsafton kvällen så kan dagarna innan och dagen efter vara minst lika besvärliga eftersom ”bus ungar” tenderar till att inte kunna hålla sig tills det är dags. Även den mest vana hunden kan reagera i en situation där varken du eller hunden är beredd på en smäll så se till att ha en plan och vara trygg i hur du agerar, det kommer även trygga din hund.

Här kommer lite tips på vägen:

 1. Skapa en trygg plats! Skapa en mysig och lugn plats för din hund där den kan känna sig skyddad. Det kan vara i ett rum där ljudet från fyrverkerier inte är lika påtagligt eller en plats där hunden normalt sett känner sig trygg, som dess säng, en bur eller en mysig hörna med dess favorit filt eller leksaker.
 2. Håll din hund inomhus – Håll din hund inomhus när fyrverkerierna börjar. Ta en lång promenad eller ge den möjlighet att utföra sina behov tidigare på dagen. Detta hjälper till att undvika situationer där hunden kan bli skrämd eller rymma på grund av det höga ljudet.
 3. Ge sällskap och var lugn – Var närvarande och lugn bredvid din hund. Din närvaro kan vara tröstande och lugnande för din hund under stressiga situationer. Undvik att visa oro eller överdriven sympati eftersom det kan förstärka hundens ångest. Tänk på att du är flockledaren och att hunden förmodligen kommer försöka ta efter dig!
 4. Avkopplande Ljud – Spela lugn musik, sätt på en TV eller använd någon annan metod för att skapa bakgrundsljud som kan dämpa ljudet från fyrverkerierna. Att hålla fönster och gardiner stängda kan minska ljusstyrkan och ljudnivån inne i huset. Använd ett ljud hunden är van vid så se till att prova dig fram innan så du vet vilka ljud som lugnar hunden.
 5. Ångestlindande metoder? – För vissa hundar kan ångestlindrande plagg såsom ångestvästar eller användning av lugnande kosttillskott, exempelvis med örter som lavendel eller valeriana, vara till hjälp. Det är dock viktigt att först diskutera detta med din veterinär för att säkerställa att det är säkert och passande för din hund. Om din hund har allvarlig ångest eller rädsla under fyrverkerierna, är det klokt att rådfråga din veterinär. De kan ge professionell vägledning och eventuellt ordinera mediciner för att hjälpa din hund att vara mer avslappnad under högljudda situationer
 6. Träning och förberedelser – Om möjligt, utsätt gradvis din hund för ljudet av fyrverkerier i förväg, antingen genom ljudinspelningar eller genom att introducera dem på avstånd. Belöna din hund med beröm eller godis när den är lugn och avslappnad för att skapa en positiv association med ljuden.

Håll utkik efter aktiviteter som du kan åka på med din hund, vissa ridhus öppnar exempelvis upp dessa dagar så man kan komma och rasta sin hund ordentligt inomhus där det är lite lugnare. Om du inte hittar någon planerad aktivitet kan du alltid fråga någon med ridhus om det är okej att rasta hunden där mot en liten ersättning.

Viktigast av allt som alltid!

Var lyhörd på din hund! Anpassa ditt stöd till hunden baserat på hur/om den reagerar, genom att se just din hunds behov kan du göra stor skillnad under nyårsfirandet för din fyrbenta vän!

Publicerad den Lämna en kommentar

Möt och inspireras av Madeleine Dahl – Läraren som har hundar som livsstil!

Madeleine är tjejen som älskade alla djur som liten, men som trots att hon hängde med storasyskonen i stallet, alltid haft hundarna närmast sitt hjärta! Ta del av och inspireras av hur Madde lever och är aktiv med sin hund Saga idag!

Hur började allt? Vad var det som ledde till att hundar blivit en så naturlig del av ditt liv?

När jag var liten passade vi ofta min morfars hund, en fin Airedaleterrier som jag älskade att hänga med. Jag lockades nog direkt av känslan kring att kommunicera med henne och att hon blev en så naturlig del av vår familj när vi hade henne hos oss och det var alltid lika roligt. På något sätt har jag förstått mig på hundar bättre än andra djur och jag var bara 6 år när jag fick ta med henne på kurs för barn och ungdomar. Jag vet att jag var lite för liten för att delta, så mamma fick vara i närheten i början men det var ändå jag och hon som tränade och var där. Där lärde jag mig tidigt att samarbeta och kommunicera med henne och hundar generellt.

När jag var 12 år fick jag äntligen en helt egen hund, även det en Airedaleterrier vid namn Allie som varit vid min sida och med på mina äventyr fram till bara några år sedan. När Allie blev äldre skaffade jag en ny hund Saga som idag är en 5-årig Schapendoes. Hon är en fantastisk vän som är med mig på såväl vandringar, tävlingar som på SUP-brädan.

När jag blev äldre har jag själv lett och utbildat i hundkurser via Sveriges hundungdom, vilket har varit väldigt roligt och givande och det har känts fint att ge barn och ungdomar samma möjlighet som jag själv fick när jag var liten.

Hur set ditt hundliv ut idag, på vilket sätt är du aktiv med din hund och hur planerar du era aktiviteter?

Jag är aktiv på flera olika sätt men något jag gör väldigt mycket är att vandra med Saga. Vi vandrar flera veckor per år och på många olika ställen i Sverige. Jag har alltid varit aktiv i Friluftsfrämjandet och det är med dem vi gör många av vandringarna. Det är egentligen bara jag som har hunden med mig, men Saga är en väldigt enkel och social hund så hon är en naturlig del av vår grupp idag och det är väldigt roligt att kunna kombinera mina intressen genom detta.

Vi går också på dagsvandringar, i stort sett varje helg men då är de inte så långa så att lite mat och vatten räcker fint, kanske något värmande täcke om det är kallt eller regnigt. Om vi ska ut på längre turer ser det lite annorlunda ut. Då har jag självklart med mat, vatten, några apoteksgrejer och övriga vardagsgrejer. Saga kan vara lite låg i aptiten ibland och jag har märkt att kan få i henne mer energi med frystorkad mat som jag blöter upp. Jag använder också den vanliga maten som godis under dagen så får jag i henne extra energi där också.
Vi vandrar ofta i fjällen och då krävs det alltid lite mer kläder till henne. Ett bra regntäcke som har förmågan att torka även om det är fuktig luft är superbra. Ett extra värmande täcke och en bra sovsäck för att hålla värmen. Det blir alltid kallare än man tänkt. Sovsäcken är perfekt även när man tar pauser under dagen, Saga kryper nästan alltid ned i den då och får upp värmen fint. Man får vara lite observant, Allie behövde exempelvis ett extra duntäcke, medan Saga inte har samma behov.

Jag har även med hundsockor, speciellt om jag vet att det kan komma snö då snökristallerna kan vara sylvassa för tassarna. Jag har i perioder testat med klövjeväska, men har idag landat i att jag bär allt själv istället, då det känns lättast för mitt upplägg.

På Vintern åker vi också en del skidor tillsammans, där är det mest snötillgången som avgör hur ofta det blir, men vi är alltid iväg med familjen någon gång varje år och det är också något Saga tycker är väldigt kul att vara med på.

På sommaren har vi börjat med att paddla SUP tillsammans. Hon älskar verkligen det, men eftersom hon är lite tveksam till vatten så tog jag det väldigt lugnt i början och övade på land och i vattenbrynet. Men nu kan vi både paddla långt och göra trix på brädan tillsammans och har väldigt kul när vi är ute. Hon håller sig dock på brädan till skillnad från min brors hund som gärna tar sig en simtur.

Vi tävlar också främst i Rallylydnad och freestyle, men tränar även hoopers, agility, lydnad och nosework. Jag är övertygad om att våra framgångar på tävlingsbanan mycket består av att vi tränar så brett. Saga hinner inte tröttna på det vi gör utan är alltid alert och glad och vi åker alltid iväg och tränar 1-2 gånger i veckan, men lika viktig är träningen vi gör varje dag hemma med olika små moment. Just nu har jag dock lite paus i tävlandet för att inte stressa fram när det går bra.

Rallylydnadstävning
Fotograf: Nathalie R Nyberg/nrnphoto

Har du något/några hundminnen som betyder extra mycket för dig?

Det är alla små minnen som är fantastiska! Allt från när man var ute med morfars hund till fantastiska vandringar idag! Men några som sticker ut lite mer är när jag var 12 år och fick min första egna hund. Att få skriva på pappren själv och känna ansvaret att ta hand om henne (även om mamma och pappa givetvis var med på allt), det var magiskt! Men också att bestiga olika toppar i fjällen, att stå där på toppen med sin hund är en mäktig känsla. Jag har faktiskt bestigit Kebnekaise med min första hund men det krävdes massor av träning, anpassning och förberedelser. Jag hade tränat och varit i miljön otroligt mycket innan jag kunde göra det och då blir träningen i sig, full med fina minnen inte bara slutmålet.

Vilka tips vill du skicka med till andra?

 • 🐶HA KUL!! Det är det i särklass viktigaste när man har hund. Hitta på mycket, träna på många olika saker och gärna varje dag. Att ta 10 minuter varje kväll och träna trix ger så otroligt mycket bra energi mellan dig och hunden! Man behöver inte göra det svårt och avancerat, gör det enkelt och kul istället!
 • 🐕‍🦺Om du vill fjällvandra, börja försiktigt och lugnt. Det finns massor av fina leder där man kan sova i stugor istället för tält och göra det lite enklare för sig. Ha ambitionen att ha kul istället för att ha storslagna planer som gör att det blir jobbigt. Superviktigt att det blir bra upplevelser för både dig och hunden. Ha lagom ambitioner helt enkelt.
 • 🐕Om du skaffar en valp, försök att miljöträna den så mycket som möjligt från start. Då blir de inte så försiktiga. Jag har sett det på många människor med sina hundar och upplevt vilken stor skillnad det kan göra om man direkt tar med dem på allt. Självklart behöver man förstå att den är liten, så det är viktigt att du är trygg och visar den att saker inte är farliga. De blir lugnare och tryggare. Det är så lätt att man tänker att man ska skydda valpen vilket försvårar för den senare i livet.
 • 🐾När du väljer ras, läs på massor så att det är en ras som passar just dig/er! Det finns bra facebookgrupper man kan gå med i. I dem pratar ofta ägarna om utmaningar de har med just sin ras, då kan man enklare förstå vilka utmaningar man kan få . Ta till dig dem och fundera på om det passar dig att jobba med. Alla raser har utmaningar men det handlar om att hitta en ras där de utmaningarna inte känns för svåra för dig. Fundera på vad hunden är avlad till från start exempelvis jakt och vallning ger lite olika beteenden. Vad passar dig?

Vad/Vem inspirerar dig?

Jag tittar på många olika hundägare på Instagram och Facebook. Ibland tittar jag på tävlingar live och ibland sänds de digitalt. Framför allt får jag jättemycket inspiration på Youtube till mina freestyleprogram. Men jag gillar blandningen mest, tar lite här och lite där.

Om man vill inspireras av dig framöver? Var hittar man dig då?

Instagram: maddedahl

Publicerad den Lämna en kommentar

Håll din hund varm och lycklig under höst- och vintermånaderna

Vare sig din hund älskar att leka bland löv och snö eller bara vill mysa inomhus när temperaturen sjunker så är det viktigt att hålla din fyrbenta vän varm och bekväm för högsta välbefinnande. Här är några praktiska tips för att säkerställa att din hund trivs även nu när det blir kallare.

1. Hundkläder efter behov

Precis som vi människor, kan vissa hundar behöva extra klädsel för att hålla sig varma. Hundkläder så som jackor, tröjor och till och med små stövlar kan vara till stor hjälp, särskilt för raser med kort päls eller känsliga mot kyla. Se till att hundkläderna passar bra och inte hindrar rörelsefriheten.

Vissa raser har en tjock och isolerande päls som hjälper dem att reglera kroppstemperaturen i både kyla och värme. Andra raser är betydligt mer känsliga så det viktigaste är alltid att vara observant på just din hunds behov. Att klippa dem för mycket under vintern kan göra dem mer känsliga för kylan. Samtidigt kan det behövas för att hålla pälsen ren, fri från tovor och ge hunden möjlighet att torka snabbare. Ett tips kan vara att klippa gradvis och samtidigt kompensera lite extra noga med hundkläder innan pälsen hunnit växa ut lite.

Tänk också på att inte hunden kläs för varmt, hundar har päls och är inte nakna utan kläder som vi människor. Det finns hundar som inte behöver kläder även om du själv fryser. Var observant och se till vad just din hund har för behov i kylan.

2. Skydda tassarna

Kallt väder, is och salt på trottoarerna kan vara skadligt för din hunds tassar. Använd hundskor för att skydda dem och smörj in tassarna med ett skyddande balsam. Efter promenader, torka av tassarna för att ta bort eventuell salt eller andra kemikalier.

3. Begränsa tiden utomhus vid behov

Om det är extremt kallt eller blåsigt, se till att begränsa den tid din hund tillbringar utomhus. Vindkyla kan göra det svårt för dem att behålla kroppsvärmen, så se till att de har tillgång till skydd från den hårda vinden, regnet eller snön. Torka dem noga när de kommer in så kommer de snabbare att få upp sin kroppsvärme. Ofta kan hundkläder som har en skaljackfunktion vara bra att prioritera för att stoppa kalla vindar. Men viktigast av allt, läs av din hunds välmående. Håll alltid koll på din hunds beteende när de är utomhus. Om de darrar mycket, är rastlösa eller har svårt att stå på sina tassar, kan det vara tecken på att de fryser. Se till att de får värma sig inomhus snabbt.

4. Mat, vatten och sömn

Under vintern förbrukar hundar mer energi för att hålla sig varma. Ge dem extra mat för att kompensera för detta. Se också till att de alltid har tillgång till färskt vatten. Ge din hund en varm och bekväm sovplats inomhus, borta från drag och kalla golv. En mjuk säng eller en varm filt kan hjälpa dem att hålla sig varma och bekväma.

5. Veterinärbesök vid behov

Vissa hundar kan ha svårare att hantera kylan än andra exempelvis på grund av hälsoproblem, ålder eller ras. Rådgör med din veterinär om eventuella specifika behov eller justeringar som behövs under kallare månader.

Att ta hand om din hund under höst- och vintermånaderna handlar om att skapa en trygg och varm miljö för dem. Genom att tillämpa dessa enkla tips kan du hjälpa din hund att njuta av de kalla dagarna på ett säkert och bekvämt sätt.

Viktigast av allt är att ge din hund extra kärlek och uppmärksamhet under denna tid. Det kan vara en underbar tid för gemensamma mysstunder inomhus, värmande promenader och ömsesidig omtanke som stärker bandet mellan dig och din pälsklädda vän.

Hur ser du till att hålla din hund varm och nöjd under hösten och vintern? Dela gärna dina egna tips och tricks i kommentars fältet nedan!

Håll ditt hjärta varmt och din hund varmare under kalla månader!


Hoppas detta blogginlägg ger användbara råd för att hålla din hund varm och lycklig under höst- och vintermånaderna! På så sätt blir även de kallare månaderna fantastiska möjligheter till att vara tillsammans i naturen!

Publicerad den Lämna en kommentar

Upplev naturen tillsammans med din hund!

Att vandra med våra hundar ger oss en chans att väcka hundens nyfikenhet och äventyrskänsla, men också vår egen!

Hundar stannar för att undersöka en vildblomma som vi skulle gå förbi, eller plaska genom en bäck vi hade valt att vandra runt. Enbart deras närvaro lyfter varje litet ögonblick, och de utmanar oss att se mer och uppleva mer av naturen.

Hundar är glada i att följa med på alla vandringar. Med lite förberedelser, rätt utrustning, och hundarnas naturliga iver i att utforska så kommer våra lurviga spårkompisar trivas. Du och din hund kommer att få en trevlig upplevelse tillsammans. Där ni lockar fram varandras nyfikenhet och upptäckarförmågor!

Här kommer 5 tips på vägen!

1) HA EN PLAN

Innan du går i väg på din vandring se till att ha en plan! Fundera ut vilken vandringsled, runda som passar just dig och din hund bäst. Leder är olika kuperade, långa och med olika typer av underlag. Vad vill ni uppleva? Hur tränade är ni? Om du känner dig osäker ta hellre en enklare än en svårare tur så att ni får komma hem med en positiv känsla i kroppen och viljan att göra det igen! Därefter kan ni utöka svårighetsgraden succesivt i stället.

Det är lätt att tänka att det måste vara en viss sträcka eller svårighetsgrad för att få kallas vandring. Strunta i det och vad andra tycker. Känn i stället efter vad som kommer väcka glädje och upptäckarvilja hos dig och din hund!

2) FÖRBERED DIG

På vandring liknar våra hundars grundläggande behov våra egna: mat, vatten och utrustning som passar tillfället och terrängen. Första hjälpen-tillbehör är också ett måste så att du kan ta hand om både dig och din hund om något skulle inträffa, speciellt om du vandrar en längre sträcka.

Innan du ger dig ut, kontrollera väder och temperatur så att ni är rätt förberedda. Packa extra vatten om det ska vara varmt, varmare kläder, skaljackor om det ska vara blött eller kyligt, och glöm absolut inte fika! En kaffetermos med lite go fika och riktigt smaskigt hundgodis kommer hålla både dig och hunden glada 😊

Om du ska gå längre sträckor och planerar att din hund ska hjälpa till att bära se till att ni redan innan har provat utrustning som skor och klövjeväskor på kortare rundor. Använd ingen ny utrustning på längre rundor så att du kan vara trygg med att inga skavsår eller tryckskador uppstår under er tur.

Tänk också på att hundar aldrig ska bära mer än ca 25% av sin vikt i sina väskor, men förmågan varierar även beroende på hur tränad hunden är på att bära.

3) RESPEKTERA ANDRA

Se till att ha koll på din hund under din vandring. En grundläggande lydnad och bra koll på din inkallning är viktig när du är ute med din hund. Tänk på att du kan möta andra på din vandring såväl människor (som kan vara hundrädda) som vilda djur. Tänk på att respektera vilda djur så att din hund inte jagar dem eller skrämmer dem i onödan och att följa reglerna kring när hundar får vara lösa och inte. Du hittar bra information på Naturvårdverkets hemsida kring hundar i naturen. Men det kan även finnas specifika regler för vissa områden du måste se till att ha koll på.  

4) LÄMNA INGA SPÅR

När du vandrar, leker och utforskar i naturen se till att lämna minsta möjliga påverkan på miljön och bevara en orörd upplevelse för andra. Detta inkluderar inte bara att plocka upp efter dig själv utan även att ta upp hundens eventuella avföring. Ingen vill trampa i en hundbajs under sin runda och hjälp till att skapa en fin upplevelse även för de som vill njuta av naturen efter er.

5) TA IN OMGIVNINGEN

Att vandra en stig ur ett hundperspektiv ser lite annorlunda ut än vårt eget. Det finns nya lukter att undersöka, buskar att springa igenom, pinnar att tugga på. Håll ett öga på saker och platser som din hund utforskar. Ha koll på situationer där du behöver styra bort hunden från situationer som kan vara farliga för den, som att äta något som den inte borde, men passa också på att njut av naturen själv och se den ur hundens perspektiv. Naturen är fantastisk att uppleva, ta in och vara närvarande i! Ett sätt för dig och din hund att umgås samtidigt som ni kan få ett äventyr tillsammans.

Efter din vandring (eller periodvis under längre vandringar), kontrollera hunden noga. Leta efter fästingar, tecken på uttorkning eller skav/skärsår. Att hitta och ta itu med dessa saker tidigt är viktigt för att undvika allvarliga problem senare.

Tips på bra utrustning för vandring med din hund

Smarta koppel

Ruffwear Quick Draw Leash – Vill du kunna låta hunden springa löst men ändå snabbt kunna koppla den är detta Koppel/halsband mycket smidigt. Kopplet bärs runt hundens halsband men genom att snabbt dra i en flärp förvandlas det till ett koppel. Lättast är att se på hemsidans bilder.

Ruffwear Crag Leash – Ett smidigt justerbart koppel som du både kan ha i handen, runt midjan, kopplat till en midjeväska eller fästas runt ett träd när det är fikadags. Finns i flera fina utseende och modeller inspirerade av naturen.

Ruffwear Roamer – Elastiskt koppel som kan stretchas upp till 3,4 meter men med säkerhetshantag i ena ändan. Kan justeras att ha i handen, runt midjan i bälte eller fästas runt ett träd när det är fikadags.

Ruffwear double track – smidigt om du vill vandra med två hundar men ett koppel!

Ruffwear Hitch Hiker Leash – Perfekt för dig som är riktigt äventyrlig! Ett klätterinspirerat koppel och kopplingssystem med justerbar längd – Från klippa till Kaféer och alla stigar emellan

Smarta väskor

Ruffwear Approach Pack Klövjeväska – Ruffwears flaggskepp när det kommer till klövjeväskor! Perfekt för vardagsbruk och medellånga till långa dagsvandringar. Finns i två färger.

Ruffwear Palisades Pack klövjeväska – Ena av de mest avancerade och genomtänkta klövjeväskorna som går att köpa idag. Fantastisk passform och perfekt för längre vandringar!

Ruffwear Front Range klövjeväska – Passar perfekt till vardagsbruk och dagsutflykyter. Tre fästen för kopplet kan den smidigt anpassas till din hund.

Ruffwears Pack Out Bag – En bältesburen väska för att ha med dig alla väsentligheter på promenaden och äventyret.

Publicerad den Lämna en kommentar

Finn glädjen i att springa med din hund!

Löpning har många fördelar för din hund – hjälper till att behålla vikten och förbättra mental skärpa, samt minska ångest, stress och depression. Utöver dessa uppenbara fördelar finns det extra sällskap och speciella band som kan utvecklas när du och din hund gör saker tillsammans. Här kommer några tips på vägen!

Löpning har många fördelar för din hund – hjälper till att behålla vikten och förbättra mental skärpa, samt minska ångest, stress och depression. Utöver dessa uppenbara fördelar finns det extra sällskap och speciella band som kan utvecklas när du och din hund gör saker tillsammans.

Lär er att gå innan ni springer

Du måste först se till att din bästa lurviga följeslagare har bemästrat att gå med löst koppel. En hund som drar i kopplet och är frustrerad när den går, kan vid högre hastigheter belasta sina knän och sin kropp på ett onaturligt sätt. För att säkerställa att din hund stannar nära dig, med kopplet hängande i en J-form. Använd massor av godsaker, leksaker och beröm för att förstärka din hunds beteende när den håller kopplet slappt. Även om du är bekväm med dem utan koppel, måste du vara säker på att du fortfarande kan kontrollera dem med goda minnen och lita på att de håller sig nära så att du kan hålla ett öga på dem.  Försök att öva på grundläggande kommandon hemma. Användbara kommandon kan vara ”Sitt”, ”loss”, ”Kom” och liknande.

När du börjar springa tillsammans, se till att hålla din hund på ena sidan av dig. Om de springer framför dig eller väver från sida till sida kan dina ben trassla sig i kopplet och få dig att snubbla. Det spelar ingen roll om du väljer vänster eller högersida, men välj en och håll dig till den. Börja träna i gång takt och fortsätt att förstärka hundens goda beteende. Ge alltid din hund sina godsaker i den position du vill förstärka, så om du vill ha dem på din vänstra sida, bjud bara på godsaker på din vänstra sida. När de har lyckats på  ena sidan kan du träna på den andra sidan om du vill kunna välja sida hunden springer på vilket kan vara smidigt i många lägen.

BONUS TIPS! Använd en speciell sele för att springa eftersom detta hjälper din hund att identifiera vilken aktivitet den ska göra

Fart

När din hund har bemästrat att snällt gå vid din sida är det dags att ta nästa steg. Det är praktiskt att ha ett tydligt kommando som ”låt oss gå” som säger åt din hund att gå vidare. När du springer kan du sedan använda en annan signal som ”Spring” eller ”Jogga” för att tala om för din hund att det är dags att öka tempot. Ju mer information du kan ge din hund om vad du förväntar dig, desto mer sannolikt är det att den gör det du önskar.

Ha tålamod och bygg uthållighet

Hundar, precis som människor, behöver träna och bygga upp sin kropp. Det finns inget schema som du bör använda för att springa med hundar. Du måste skräddarsy övningen efter både dig och din hunds initiala förmågor och bygga upp gradvis allt eftersom tiden går. Att stressa i denna process lönar sig sällan och risken för skador för hunden ökar avsevärt. Ha tålamod och tänk att detta är något du och din hund kommer ha mycket glädje av under lång tid om det blir rätt från början.

Börja med att genomföra till små korta löpsträckor i dina promenader, helst i plattare terräng så att de kan lära sig att springa och förstå kommandon. Öka vandring och löpning i kuperad terräng succesivt så att din hund hinner bygga muskler och vänja sig vid nya underlag.

Se till att variera din träning på olika sträckor och i olika terräng. Med tiden kan du gradvis öka den del av din tid som spenderas med att springa och minska den del som går åt till att gå. Efter en tid kommer din hund att ha anpassat sig till att springa långa distanser. Ha tålamod det lönar sig för att hålla din hund frisk och glad.

Varva alltid ned

Nedvarvnings perioden för hundar efter en löprunda är lika viktig som den är för människor. Mot slutet av löpningen saktar du gradvis ner och går lätt i flera minuter för att låta din hunds kroppstemperatur och hjärtfrekvens sakta ner. Du kan till och med överväga att ge din hund en muskel massage eller hjälpa den att sträcka ut sina leder och muskler när du kommer hem.

Ta hand om er efter löpningen

När du springer samlas svett på dina kläder och din kropp, så när du slutar sjunker temperaturen och frossa efter löpningen kan uppstå. Se till att du har en plan för att få dig både varm och torr snabbt i slutet av din löptur. Ruffwear Dirtbag™-torkhandduken för hund är den perfekta handduken efter äventyret för att suga upp fukt, lera, sand och grus från din hunds päls.

Varmt väder

När temperaturen når 20+, undvik att ge dig ut på ansträngande aktiviteter med din hund.

Vi vet hur viktigt träning är för att hålla våra hundars kropp och själ friska, men att veta hur man tränar dem säkert under varma dagar samtidigt som man förhindrar överhettning kan vara svårt. Det är också viktigt att notera att temperaturen inte är den enda faktorn, du måste också ta hänsyn till luftfuktigheten.

 • Undvik den varmaste delen av dagen, försök ge dig ut väldigt tidigt på morgonen eller senare på kvällen.
 • Välj välskuggade områden med naturliga vattenstopp så att hundarna kan svalka sig eller ta ett dopp
 • Alternativt kan du välja platser med en skön bris som stranden – men se till att du undviker dygnets varmaste tider
 • Använd lite kylande kläder som Ruffwears Swamp Cooler™ Zip Vest för en avdunstande kyleffekt som sprider värme från hundens kropp
 • Bär med vatten – Ruffwear Trail Runner™ löpväst har två fickor med dragkedja som rymmer två vattenflaskor och en mindre ficka som passar Trail Runner™ hopfällbar skål
 • Ta det lugnt både vad gäller distans och tempo, ta många pauser
 • Minska antalet löpturer något under de varmaste perioderna
 • Varför inte powerwalk i stället för att springa? Du kan fortfarande njuta av lite lätt träning med traillöp utrustningen. Men gör ändå detta under den svalaste delen av dagen.
 • Känn till tecknen på värmeslag innan du ger dig ut och läs av hundens beteende och kroppspråk

Använd rätt utrustning

Ruffwears helt nya trailrunning-kit har en betoning på minimala och lätta design som är nyckeln till en smidig rörelse under aktiviteter med hög effekt. Människor och hundar kan hitta sina steg tillsammans med en uppdaterad och utökad Trail Runner™-familj byggd med anslutning, vätsketillförsel och utforskning i åtanke.

 • Trail Runner™ löpväst – en lätt löpväst för din hund med dragkedjeförsedda fickor och två flaskor ingår.
 • Trail Runner™-bälte – ett lätt och studsfritt löparbälte med två stretchfickor med dragkedjor och ett koppelsystem som följer hundens rörlse för bekväm handsfree-löpning.
 • Trail Runner™ Lead – en lätt, minimalistisk koppel byggd med stretchband för en smidig och bekväm kontakt mellan dig och hunden.
 • Trail Runner™ Bowl – en ultralätt skål som packas in i sig själv för optimal transport.

Om du beställer hela kittet med löpväst, bälte och koppel bjuder vi på en kostnadsfri Bowl/Skål fram till den 31/8 2023. Lägg in varorna som vanligt i kundkorgen så lägga skålen till automatiskt innan utskick. Har du frågor maila oss på [email protected]

Med önskan om en fantastisk löpsommar!

Publicerad den Lämna en kommentar

Håll hunden sval i sommarvärmen med en kylväst från Ruffwear!

Kylväst från Ruffwear

Sommaren har slagit till, och efter att vi flyttade både lager och kontor till Skåne i början av året får vi konstatera att det är ännu tydligare här! Med en kylväst från Ruffwear kan du hålla din hund sval även när värmen slår till!

Många kylvästar är tillverkade av mikrofiber med nackdelen att de blir tunga när de är våta, torkar snabbare och behöver mer vatten för att fungera – dessa nackdelar slipper du med Ruffwears kylvästar. Dessutom har Ruffwears kylvästar genomgått omfattande testande i skog och mark under ett 18-månaderstest för att du ska vara trygg med att du köper en produkt som håller!

Hur länge håller en kylväst från Ruffwear hunden sval?

Det beror såklart på både den omgivande temperaturen och hur mycket värme hunden genererar. Ruffwear rekommenderar att du kollar så att kylvästen fortfarande är fuktig var 30e minut – och om västen känns torr är det enkelt att fylla på med vatten – från en bäck eller från en medhavd vattenflaska.

Ruffwears kylvästar

Ruffwear har tre olika kylprodukter för din hund. Swamp Coolern har varit med längst och innehåller mest kylmaterial. Den erbjuder en heltäckande kylning och är perfekt för längre äventyr och hundar med lite mer päls. För korthåriga hundar, eller mer högintensiva och atletiska övningar kan Jet Stream vara ett bättre alternativ. På den sitter kylmaterialet främst runt bröst och mage medan västens ovansida går att få i två färger. Anledningen till att kylmaterialet inte finns i fler färger är att det valts för att reflektera värme maximalt och få så god effekt som möjligt. Har du redan en Webmaster-sele eller en klövjeväska från Ruffwear kan du välja Core Coolern som fästs under bröst och mage i selens remmar.

Tvättråd

Västarna (Jet Stream och Swamp Cooler) kan tvättas i maskin. Använd ett skon-program på låg temperatur och med milt tvättmedel. För Core Coolern rekommenderas handtvätt.

Publicerad den Lämna en kommentar

Några ord om klövjeväskor!

Som vi sa i början av veckan – det börjar våras för klövjeväskan! Det är väl förmodligen utomhussäsongen som börjar dra igång – med vandringar och bättre väder för promenader. Vi får då och då frågor om vad som skiljer de olika klövjeväskorna åt och tänkte att vi skulle utveckla det lite här.

Två av Ruffwears klövjeväskor bygger på deras Webmaster-sele, en stabil och smidig hundsele som är väldigt populär vid många träningstillfällen. Selen har i praktiken tre remmar, en som träs över hundens huvud, en som går runt bröstkorgen och en som sitter lite längre bak över magen. Därtill ett handtag på ryggen, ett ”huvudkoppelfäste” i metall och ett bakre fäste för koppel alldeles bakom handtaget.

De två klövjeväskor som bygger på denna sele är Ruffwears Approach Pack och deras Palisades Pack. Det som skiljer dessa två klövjeväskor åt är att Palisades Pack-ens väskor går att ta av medan Approach Pack-ens väskor är fastsydda. Med en Palisades Pack får du alltså en Webmaster-sele på köpet som går utmärkt att använda utan väskorna. Om man framförallt är ute efter klövjeväskan så kan denna funktion såklart vara lite onödig, och vi har också fått någon rapport om att väskan efter lång och trogen användning nötas när man håller på och tar av och på väskorna många gånger. Sägas skall väl dock att även dessa kunder varit väldigt nöjda med Ruffwears höga kvalitet.

En annan skillnad mellan väskorna är att det i Palisades Pack-en medföljer två stycken vattenflaskor som är gjorda för klövjeväskan. Just det, en skillnad är också att Approach Pack-en är tillgänglig i fler storlekar, framförallt de mindre storlekarna.

Den andra linjen från Ruffwear är deras Singletrak Pack. Det är en mer slimmad klöjveväska med en annan konstruktion på sel-delen. Denna är lite längre i ryggplattan, d v s den går lite längre fram på manken och lite längre bak än de klövjeväskor som är baserade på Webmaster-selen. Även här medföljer vattenflaskor gjorda för klövjeväskan. Just nu säljer vi också ut de exemplar vi har kvar av de gamla färgerna av Singletrak Pack-en, den bruna och den som heter Orange Sunset.

Hoppas att det gav er lite mer information – och tveka inte att höra av er med en kommentar nedan, via Facebook eller med ett mail på [email protected] om det är något mer ni undrar över!

Richard

Pongo.se