Publicerad den Lämna en kommentar

Möt och inspireras av Madeleine Dahl – Läraren som har hundar som livsstil!

Madeleine är tjejen som älskade alla djur som liten, men som trots att hon hängde med storasyskonen i stallet, alltid haft hundarna närmast sitt hjärta! Ta del av och inspireras av hur Madde lever och är aktiv med sin hund Saga idag!

Hur började allt? Vad var det som ledde till att hundar blivit en så naturlig del av ditt liv?

När jag var liten passade vi ofta min morfars hund, en fin Airedaleterrier som jag älskade att hänga med. Jag lockades nog direkt av känslan kring att kommunicera med henne och att hon blev en så naturlig del av vår familj när vi hade henne hos oss och det var alltid lika roligt. På något sätt har jag förstått mig på hundar bättre än andra djur och jag var bara 6 år när jag fick ta med henne på kurs för barn och ungdomar. Jag vet att jag var lite för liten för att delta, så mamma fick vara i närheten i början men det var ändå jag och hon som tränade och var där. Där lärde jag mig tidigt att samarbeta och kommunicera med henne och hundar generellt.

När jag var 12 år fick jag äntligen en helt egen hund, även det en Airedaleterrier vid namn Allie som varit vid min sida och med på mina äventyr fram till bara några år sedan. När Allie blev äldre skaffade jag en ny hund Saga som idag är en 5-årig Schapendoes. Hon är en fantastisk vän som är med mig på såväl vandringar, tävlingar som på SUP-brädan.

När jag blev äldre har jag själv lett och utbildat i hundkurser via Sveriges hundungdom, vilket har varit väldigt roligt och givande och det har känts fint att ge barn och ungdomar samma möjlighet som jag själv fick när jag var liten.

Hur set ditt hundliv ut idag, på vilket sätt är du aktiv med din hund och hur planerar du era aktiviteter?

Jag är aktiv på flera olika sätt men något jag gör väldigt mycket är att vandra med Saga. Vi vandrar flera veckor per år och på många olika ställen i Sverige. Jag har alltid varit aktiv i Friluftsfrämjandet och det är med dem vi gör många av vandringarna. Det är egentligen bara jag som har hunden med mig, men Saga är en väldigt enkel och social hund så hon är en naturlig del av vår grupp idag och det är väldigt roligt att kunna kombinera mina intressen genom detta.

Vi går också på dagsvandringar, i stort sett varje helg men då är de inte så långa så att lite mat och vatten räcker fint, kanske något värmande täcke om det är kallt eller regnigt. Om vi ska ut på längre turer ser det lite annorlunda ut. Då har jag självklart med mat, vatten, några apoteksgrejer och övriga vardagsgrejer. Saga kan vara lite låg i aptiten ibland och jag har märkt att kan få i henne mer energi med frystorkad mat som jag blöter upp. Jag använder också den vanliga maten som godis under dagen så får jag i henne extra energi där också.
Vi vandrar ofta i fjällen och då krävs det alltid lite mer kläder till henne. Ett bra regntäcke som har förmågan att torka även om det är fuktig luft är superbra. Ett extra värmande täcke och en bra sovsäck för att hålla värmen. Det blir alltid kallare än man tänkt. Sovsäcken är perfekt även när man tar pauser under dagen, Saga kryper nästan alltid ned i den då och får upp värmen fint. Man får vara lite observant, Allie behövde exempelvis ett extra duntäcke, medan Saga inte har samma behov.

Jag har även med hundsockor, speciellt om jag vet att det kan komma snö då snökristallerna kan vara sylvassa för tassarna. Jag har i perioder testat med klövjeväska, men har idag landat i att jag bär allt själv istället, då det känns lättast för mitt upplägg.

På Vintern åker vi också en del skidor tillsammans, där är det mest snötillgången som avgör hur ofta det blir, men vi är alltid iväg med familjen någon gång varje år och det är också något Saga tycker är väldigt kul att vara med på.

På sommaren har vi börjat med att paddla SUP tillsammans. Hon älskar verkligen det, men eftersom hon är lite tveksam till vatten så tog jag det väldigt lugnt i början och övade på land och i vattenbrynet. Men nu kan vi både paddla långt och göra trix på brädan tillsammans och har väldigt kul när vi är ute. Hon håller sig dock på brädan till skillnad från min brors hund som gärna tar sig en simtur.

Vi tävlar också främst i Rallylydnad och freestyle, men tränar även hoopers, agility, lydnad och nosework. Jag är övertygad om att våra framgångar på tävlingsbanan mycket består av att vi tränar så brett. Saga hinner inte tröttna på det vi gör utan är alltid alert och glad och vi åker alltid iväg och tränar 1-2 gånger i veckan, men lika viktig är träningen vi gör varje dag hemma med olika små moment. Just nu har jag dock lite paus i tävlandet för att inte stressa fram när det går bra.

Rallylydnadstävning
Fotograf: Nathalie R Nyberg/nrnphoto

Har du något/några hundminnen som betyder extra mycket för dig?

Det är alla små minnen som är fantastiska! Allt från när man var ute med morfars hund till fantastiska vandringar idag! Men några som sticker ut lite mer är när jag var 12 år och fick min första egna hund. Att få skriva på pappren själv och känna ansvaret att ta hand om henne (även om mamma och pappa givetvis var med på allt), det var magiskt! Men också att bestiga olika toppar i fjällen, att stå där på toppen med sin hund är en mäktig känsla. Jag har faktiskt bestigit Kebnekaise med min första hund men det krävdes massor av träning, anpassning och förberedelser. Jag hade tränat och varit i miljön otroligt mycket innan jag kunde göra det och då blir träningen i sig, full med fina minnen inte bara slutmålet.

Vilka tips vill du skicka med till andra?

  • 🐶HA KUL!! Det är det i särklass viktigaste när man har hund. Hitta på mycket, träna på många olika saker och gärna varje dag. Att ta 10 minuter varje kväll och träna trix ger så otroligt mycket bra energi mellan dig och hunden! Man behöver inte göra det svårt och avancerat, gör det enkelt och kul istället!
  • 🐕‍🦺Om du vill fjällvandra, börja försiktigt och lugnt. Det finns massor av fina leder där man kan sova i stugor istället för tält och göra det lite enklare för sig. Ha ambitionen att ha kul istället för att ha storslagna planer som gör att det blir jobbigt. Superviktigt att det blir bra upplevelser för både dig och hunden. Ha lagom ambitioner helt enkelt.
  • 🐕Om du skaffar en valp, försök att miljöträna den så mycket som möjligt från start. Då blir de inte så försiktiga. Jag har sett det på många människor med sina hundar och upplevt vilken stor skillnad det kan göra om man direkt tar med dem på allt. Självklart behöver man förstå att den är liten, så det är viktigt att du är trygg och visar den att saker inte är farliga. De blir lugnare och tryggare. Det är så lätt att man tänker att man ska skydda valpen vilket försvårar för den senare i livet.
  • 🐾När du väljer ras, läs på massor så att det är en ras som passar just dig/er! Det finns bra facebookgrupper man kan gå med i. I dem pratar ofta ägarna om utmaningar de har med just sin ras, då kan man enklare förstå vilka utmaningar man kan få . Ta till dig dem och fundera på om det passar dig att jobba med. Alla raser har utmaningar men det handlar om att hitta en ras där de utmaningarna inte känns för svåra för dig. Fundera på vad hunden är avlad till från start exempelvis jakt och vallning ger lite olika beteenden. Vad passar dig?

Vad/Vem inspirerar dig?

Jag tittar på många olika hundägare på Instagram och Facebook. Ibland tittar jag på tävlingar live och ibland sänds de digitalt. Framför allt får jag jättemycket inspiration på Youtube till mina freestyleprogram. Men jag gillar blandningen mest, tar lite här och lite där.

Om man vill inspireras av dig framöver? Var hittar man dig då?

Instagram: maddedahl

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *