Publicerad den Lämna en kommentar

Madeleine von Krusenstierna – med hundarna som närmaste kollegor

Madeleine har sina fantastiska boarder collie som närmsta kollegor under sommaren när de tillsammans vaktar och vallar fåren på Djurgården. Ta del av och inspireras av hur Madde jobbar, tävlar och lever med sina hundar och vad hon ser som viktigt att tänka på om man vill få ett bra samspel med sin hund.

När kom hundar in i ditt liv? Varför är det just border collie som har blivit din favorit ras?

Vi har alltid haft hundar i familjen, jag kan inte minnas att jag inte haft hund så det har alltid varit en del av min vardag jag vet faktiskt inte hur ett liv utan hund är. Jag är uppväxt i centrala Stockholm och vi har alltid haft djur i familjen både hästar och hundar. När jag var liten hade vi lite olika raser, någon terrier, en schnauzer men för mig har det varit border collien som varit det självklara valet.

1990 köpte jag min första egna hund och 2002 skaffade jag min första border collie vilket inte var någon slump då jag har alltid varit intresserad av rasen. Jag har sett rasen som helt unik i sin förmåga att vara träningsbara, lyhörda, lätta att motivera och viljan att hela tiden lära sig mer. Med min första hund Kasper provade jag en hel del och vi tränade och tävlade i lydnad, spår och vallning. På den tiden var jag själv också bredare engagerad, idag är det bara vallning som tränas på mina hundar och när man arbetar med dem blir den andra träningen svårare att få tid till.

Idag både du tävlar och arbetar med vallning, hur har det blivit så?

Vallningen var utan tvekan roligast att träna där fick man verkligen jobba med det som hunden var avlad för. Det gjorde att det kändes naturligt och rätt. Jag ser det som väldigt inspirerande att jobba med och utveckla de naturliga instinkterna, men även att få hantera andra djurslag som får och kor. Inom Vallningen behöver inte bara hunden tränas utan även djuren som vallas måste vänjas och förstå vad som gäller. Att få träna flocken tillsammans med hundarna är väldigt kul.

Vad har du för hundar idag och hur ser ditt tävlande ut?

Jag har 3 hundar idag, de är 10, 4 och 2 år. Mest har jag tävlat med min 3 åriga tik (4 i år) senaste tiden och i förra året lyckades vi kvala både till unghunds SM och SM inom nötvallning.

Historiskt har jag vallat mest får men på senare tid har det blivit mycket nöt eftersom det gått bra ledde det till att vi kvalade in till unghunds SM dit det 15 bästa kvalar in. Där placerade vi oss som 5:a. Vi lyckades även kvala in till vanliga SM där de 21 bästa får vara med, det var tuffare men jag var ändå nöjd många av de som tävlar har egna kor hemma på sina gårdar att träna på och det har inte jag.

Du arbetar under sommarhalvåret som fåraherde på Kungliga Djurgården, hur fungerar det och hur är det att ha hundarna som närmaste kollegor?

Sedan 2023 tog jag över ansvaret för betesvården på Kungliga Djurgården. Från maj till augusti under 17 veckor betar där får från Östa Gård i Skepptuna. Under dessa 17 veckor betar fåren fritt mellan 6-11samt 15-20 varje dag, dvs helt utan staket och då använder man hundarna för att hålla dem på plats. Detta ger en unik möjlighet att få Djurgården betad och fin utan att behöva stängsla in allt. Vi betar både på norra och södra djurgården. Hundarnas och herdens uppgift är att få fåren att beta alla områden och samtidigt samarbeta med trafikanter, cyklister, hästar, löpare, turister och andra hundar. Det är väldigt många timmar som ska vallas vilket gör att jag i detta arbete också samarbetar med andra fåraherdar för att få ihop alla timmar.

Hur förbereder du hundarna på jobbet och vad innebär det för dig?

Det är viktigt att hålla i gång hundarna även under vintern så att de håller sig i bra form både fysiskt och psykiskt även om det självklart är lugnare än under säsongen. Det är ett krävande jobb för hundarna som måsta vara alerta hela tiden och även om det kan se ut som att de ligger och vilar om man går förbi dem så är de hela tiden med och har koll.

När hundarna jobbar på denna nivå och mitt i stan är det viktigt att de är lugna och stabila som individer så att de verkligen kan koppla av när tillfälle ges. Har man en stressad individ som har svårt att ta det lugnt blir det för jobbigt för dem i längden. Det är svårt att veta när man väljer valp men det jag sett genom åren är att gener är viktigt. Det gör att jag snarare väljer föräldrar och kull än den unika valpen.

För mig som fåraherde är det viktigt att ha koll på hundarna men också lita på hunden och att den gör sitt jobb. När man jobbar på Djurgården innebär även arbetet att flytta runt de hägn som fåren går i den tid den inte går lösa. Arbetet är också väldigt socialt, många människor vill gärna prata och de flesta är väldigt glada för det arbete vi gör och ser ni mig eller någon av mina kollegor i sommar så kom gärna och förbi och säg hej! Man behöver också förstå att det finns de som är rädda för hundar och eftersom mina hundar måste vara lösa för att utföra sitt jobb behöver man kunna hantera detta så att det känns tryggt även för de hundrädda.

Har du något extra fint hundminne som du vill dela med dig?

Under 2 år fick jag fördelen och möjligheten att få resa med Bobby Dalziel när han undervisade i vallning i USA och Kanada. Bobby är en av Skottlands mest kända fåraherdar och eftersom det finns så mycket tradition kring vallning i Storbritannien räknas han som en av de främsta i världen. Bobby hade själv 1100 får och en enorm erfarenhet inom området. Jag tränade för honom här i Sverige och fick vid tillfälle frågan om jag ville följa med honom och hjälpa till när han undervisade under två år i USA och Kanada. Verkligen ett minne för livet och fantastiskt lärorikt!

Har du några tips till hundägare som alla kan ta till sig?

Jag tycker att det häftigaste med hundar är samspelet och samarbetet, de är helt fantastiska! Hitta samspelet med din hund och du kommer få magi mellan er. Låt hunden utvecklas till den individen den är, du kanske har en tanke om exakt vad du ska göra med din hund men se också hundens förutsättningar och bygg vidare på dem. Det spelar ingen roll vilken aktivitet ni utövar det kan vara allt från att gå en promenad, leta föremål, nosework, bruksgrenar till mer avancerat som vallning. Allt kommer leda till ert samspel och utveckla er relation.

Om du har en aktivitet du absolut vill utöva var noga med vilken ras du väljer så att det blir enkelt och kul för er båda. Fundera på vad dina och hundens förutsättningar är. Träna, ha roligt, utvecklas och samspela.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *