Publicerad den Lämna en kommentar

Finn glädjen i att springa med din hund!

Löpning har många fördelar för din hund – hjälper till att behålla vikten och förbättra mental skärpa, samt minska ångest, stress och depression. Utöver dessa uppenbara fördelar finns det extra sällskap och speciella band som kan utvecklas när du och din hund gör saker tillsammans. Här kommer några tips på vägen!

Löpning har många fördelar för din hund – hjälper till att behålla vikten och förbättra mental skärpa, samt minska ångest, stress och depression. Utöver dessa uppenbara fördelar finns det extra sällskap och speciella band som kan utvecklas när du och din hund gör saker tillsammans.

Lär er att gå innan ni springer

Du måste först se till att din bästa lurviga följeslagare har bemästrat att gå med löst koppel. En hund som drar i kopplet och är frustrerad när den går, kan vid högre hastigheter belasta sina knän och sin kropp på ett onaturligt sätt. För att säkerställa att din hund stannar nära dig, med kopplet hängande i en J-form. Använd massor av godsaker, leksaker och beröm för att förstärka din hunds beteende när den håller kopplet slappt. Även om du är bekväm med dem utan koppel, måste du vara säker på att du fortfarande kan kontrollera dem med goda minnen och lita på att de håller sig nära så att du kan hålla ett öga på dem.  Försök att öva på grundläggande kommandon hemma. Användbara kommandon kan vara ”Sitt”, ”loss”, ”Kom” och liknande.

När du börjar springa tillsammans, se till att hålla din hund på ena sidan av dig. Om de springer framför dig eller väver från sida till sida kan dina ben trassla sig i kopplet och få dig att snubbla. Det spelar ingen roll om du väljer vänster eller högersida, men välj en och håll dig till den. Börja träna i gång takt och fortsätt att förstärka hundens goda beteende. Ge alltid din hund sina godsaker i den position du vill förstärka, så om du vill ha dem på din vänstra sida, bjud bara på godsaker på din vänstra sida. När de har lyckats på  ena sidan kan du träna på den andra sidan om du vill kunna välja sida hunden springer på vilket kan vara smidigt i många lägen.

BONUS TIPS! Använd en speciell sele för att springa eftersom detta hjälper din hund att identifiera vilken aktivitet den ska göra

Fart

När din hund har bemästrat att snällt gå vid din sida är det dags att ta nästa steg. Det är praktiskt att ha ett tydligt kommando som ”låt oss gå” som säger åt din hund att gå vidare. När du springer kan du sedan använda en annan signal som ”Spring” eller ”Jogga” för att tala om för din hund att det är dags att öka tempot. Ju mer information du kan ge din hund om vad du förväntar dig, desto mer sannolikt är det att den gör det du önskar.

Ha tålamod och bygg uthållighet

Hundar, precis som människor, behöver träna och bygga upp sin kropp. Det finns inget schema som du bör använda för att springa med hundar. Du måste skräddarsy övningen efter både dig och din hunds initiala förmågor och bygga upp gradvis allt eftersom tiden går. Att stressa i denna process lönar sig sällan och risken för skador för hunden ökar avsevärt. Ha tålamod och tänk att detta är något du och din hund kommer ha mycket glädje av under lång tid om det blir rätt från början.

Börja med att genomföra till små korta löpsträckor i dina promenader, helst i plattare terräng så att de kan lära sig att springa och förstå kommandon. Öka vandring och löpning i kuperad terräng succesivt så att din hund hinner bygga muskler och vänja sig vid nya underlag.

Se till att variera din träning på olika sträckor och i olika terräng. Med tiden kan du gradvis öka den del av din tid som spenderas med att springa och minska den del som går åt till att gå. Efter en tid kommer din hund att ha anpassat sig till att springa långa distanser. Ha tålamod det lönar sig för att hålla din hund frisk och glad.

Varva alltid ned

Nedvarvnings perioden för hundar efter en löprunda är lika viktig som den är för människor. Mot slutet av löpningen saktar du gradvis ner och går lätt i flera minuter för att låta din hunds kroppstemperatur och hjärtfrekvens sakta ner. Du kan till och med överväga att ge din hund en muskel massage eller hjälpa den att sträcka ut sina leder och muskler när du kommer hem.

Ta hand om er efter löpningen

När du springer samlas svett på dina kläder och din kropp, så när du slutar sjunker temperaturen och frossa efter löpningen kan uppstå. Se till att du har en plan för att få dig både varm och torr snabbt i slutet av din löptur. Ruffwear Dirtbag™-torkhandduken för hund är den perfekta handduken efter äventyret för att suga upp fukt, lera, sand och grus från din hunds päls.

Varmt väder

När temperaturen når 20+, undvik att ge dig ut på ansträngande aktiviteter med din hund.

Vi vet hur viktigt träning är för att hålla våra hundars kropp och själ friska, men att veta hur man tränar dem säkert under varma dagar samtidigt som man förhindrar överhettning kan vara svårt. Det är också viktigt att notera att temperaturen inte är den enda faktorn, du måste också ta hänsyn till luftfuktigheten.

 • Undvik den varmaste delen av dagen, försök ge dig ut väldigt tidigt på morgonen eller senare på kvällen.
 • Välj välskuggade områden med naturliga vattenstopp så att hundarna kan svalka sig eller ta ett dopp
 • Alternativt kan du välja platser med en skön bris som stranden – men se till att du undviker dygnets varmaste tider
 • Använd lite kylande kläder som Ruffwears Swamp Cooler™ Zip Vest för en avdunstande kyleffekt som sprider värme från hundens kropp
 • Bär med vatten – Ruffwear Trail Runner™ löpväst har två fickor med dragkedja som rymmer två vattenflaskor och en mindre ficka som passar Trail Runner™ hopfällbar skål
 • Ta det lugnt både vad gäller distans och tempo, ta många pauser
 • Minska antalet löpturer något under de varmaste perioderna
 • Varför inte powerwalk i stället för att springa? Du kan fortfarande njuta av lite lätt träning med traillöp utrustningen. Men gör ändå detta under den svalaste delen av dagen.
 • Känn till tecknen på värmeslag innan du ger dig ut och läs av hundens beteende och kroppspråk

Använd rätt utrustning

Ruffwears helt nya trailrunning-kit har en betoning på minimala och lätta design som är nyckeln till en smidig rörelse under aktiviteter med hög effekt. Människor och hundar kan hitta sina steg tillsammans med en uppdaterad och utökad Trail Runner™-familj byggd med anslutning, vätsketillförsel och utforskning i åtanke.

 • Trail Runner™ löpväst – en lätt löpväst för din hund med dragkedjeförsedda fickor och två flaskor ingår.
 • Trail Runner™-bälte – ett lätt och studsfritt löparbälte med två stretchfickor med dragkedjor och ett koppelsystem som följer hundens rörlse för bekväm handsfree-löpning.
 • Trail Runner™ Lead – en lätt, minimalistisk koppel byggd med stretchband för en smidig och bekväm kontakt mellan dig och hunden.
 • Trail Runner™ Bowl – en ultralätt skål som packas in i sig själv för optimal transport.

Om du beställer hela kittet med löpväst, bälte och koppel bjuder vi på en kostnadsfri Bowl/Skål fram till den 31/8 2023. Lägg in varorna som vanligt i kundkorgen så lägga skålen till automatiskt innan utskick. Har du frågor maila oss på [email protected]

Med önskan om en fantastisk löpsommar!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *