Publicerad den Lämna en kommentar

Förbered hunden för nyårsafton i god tid!

Att vara hundägare under nyårshelgen kan vara utmanande på grund av alla fyrverkerier. Även om det är övervägande under nyårsafton kvällen så kan dagarna innan och dagen efter vara minst lika besvärliga eftersom ”bus ungar” tenderar till att inte kunna hålla sig tills det är dags. Även den mest vana hunden kan reagera i en situation där varken du eller hunden är beredd på en smäll så se till att ha en plan och vara trygg i hur du agerar, det kommer även trygga din hund.

Här kommer lite tips på vägen:

  1. Skapa en trygg plats! Skapa en mysig och lugn plats för din hund där den kan känna sig skyddad. Det kan vara i ett rum där ljudet från fyrverkerier inte är lika påtagligt eller en plats där hunden normalt sett känner sig trygg, som dess säng, en bur eller en mysig hörna med dess favorit filt eller leksaker.
  2. Håll din hund inomhus – Håll din hund inomhus när fyrverkerierna börjar. Ta en lång promenad eller ge den möjlighet att utföra sina behov tidigare på dagen. Detta hjälper till att undvika situationer där hunden kan bli skrämd eller rymma på grund av det höga ljudet.
  3. Ge sällskap och var lugn – Var närvarande och lugn bredvid din hund. Din närvaro kan vara tröstande och lugnande för din hund under stressiga situationer. Undvik att visa oro eller överdriven sympati eftersom det kan förstärka hundens ångest. Tänk på att du är flockledaren och att hunden förmodligen kommer försöka ta efter dig!
  4. Avkopplande Ljud – Spela lugn musik, sätt på en TV eller använd någon annan metod för att skapa bakgrundsljud som kan dämpa ljudet från fyrverkerierna. Att hålla fönster och gardiner stängda kan minska ljusstyrkan och ljudnivån inne i huset. Använd ett ljud hunden är van vid så se till att prova dig fram innan så du vet vilka ljud som lugnar hunden.
  5. Ångestlindande metoder? – För vissa hundar kan ångestlindrande plagg såsom ångestvästar eller användning av lugnande kosttillskott, exempelvis med örter som lavendel eller valeriana, vara till hjälp. Det är dock viktigt att först diskutera detta med din veterinär för att säkerställa att det är säkert och passande för din hund. Om din hund har allvarlig ångest eller rädsla under fyrverkerierna, är det klokt att rådfråga din veterinär. De kan ge professionell vägledning och eventuellt ordinera mediciner för att hjälpa din hund att vara mer avslappnad under högljudda situationer
  6. Träning och förberedelser – Om möjligt, utsätt gradvis din hund för ljudet av fyrverkerier i förväg, antingen genom ljudinspelningar eller genom att introducera dem på avstånd. Belöna din hund med beröm eller godis när den är lugn och avslappnad för att skapa en positiv association med ljuden.

Håll utkik efter aktiviteter som du kan åka på med din hund, vissa ridhus öppnar exempelvis upp dessa dagar så man kan komma och rasta sin hund ordentligt inomhus där det är lite lugnare. Om du inte hittar någon planerad aktivitet kan du alltid fråga någon med ridhus om det är okej att rasta hunden där mot en liten ersättning.

Viktigast av allt som alltid!

Var lyhörd på din hund! Anpassa ditt stöd till hunden baserat på hur/om den reagerar, genom att se just din hunds behov kan du göra stor skillnad under nyårsfirandet för din fyrbenta vän!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *