Fråga Buba – legitimerad veterinär

Skicka in din fråga till Buba från Bromma Djurklinik genom att skicka ett mail till [email protected] med ämnesraden ”Buba”. Svaren kommer löpandes att publiceras nedan.

I samarbete med Bromma Djurklinik erbjuder vi nu er att ställa frågor direkt till Buba! Bromma Djurklinik erbjuder veterinärvård, kostrådgivning, livsstils-coacing samt drop-in verksamhet. Sedan starten 2004 har Bromma Djurklinik haft en mycket positiv utveckling och fått ett starkt förtroende av sina kunder. Bromma Djurklinik drivs av Buba Badjie.

I samarbete med www.brommadjurklinik.se

Frågor och svar

Vilken hundsko ska man välja?

Hej, jag funderar på att skaffa skor till min mellanschnauzer som bor i centrala Göteborg. Gator och trotoarer saltas och är smutsiga så mycket smuts kommer in i lägenheten trots arr vi torkar tassarna med fuktig och torr trasa efter varje rastning.

Vill ha bra kvalitet och lätta att sätta på.
Ruffwear BarkingBoot Grip Trex alt. Boots Grip Polar, vilken rekommenderar ni? 

Svar

Hej Birger,

Ruffwear Barkn Boot Skyliner är nog hundskon för dig. Skyliner- skon är avsedd för:

Väderförhållanden: Regningt, vått

Terrängen: väg, asfalt, landsväg, stad

Aktiviteten: Promenader, löpning

Ruffwear Barkn Boot Skyliner är alltså en typsik ”stadsko” som passar perfekt för dig som bor i centrala Göteborg. 

MVH

Byte av hundfoder?

Hej!

Jag har en vit herdehundstik på snart 7 månader.. Vill byta foder då hon äter dåligt och jag tycker det är för dyrt foder. Jag antar att foder med högt pris har bra kvalite men det måste väl finnas ett bra foder till ett bra pris. Nu har jag nutra nuggets. Funderar på Brit junior large breed men vet inte alls om det är bra elr inte. Kan du rekommendera något? 
Hon kräks ganska ofta också (bara på morgonen),kan de ha med fodret att göra eller är det åldern, att dom är lite känslig?

MVH
Jenny 

Svar

Hej Jenny!

Det finns olika foder på marknaden som  är av bra kvalité och  det som bör användas när man gör en prisjamförelse mellan olika märken är  ” Kostnaden per dag index”  dvs hur mycket det kostar att utfodra hunden per dag.

Jag skulle rekommendera VALP FODER  av märken Eukanuba, Hills eller Royal canin. Det är ingen stor skillnad på kilopriset och din hund kommer att få ett näringsriktigt foder.

Undvik  omotiverat foderbyte och fortsätter hon att kräkas bör du kontakta en veterinär för att kolla om orsaken är foderrelaterad.

Med vänlig hälsning

Leg vet Buba

Kliar i örat…

Har en liten hund Korsning Chihuahua & Jack Russel snart 2 år. När han kliar sig i vänster öra så skriker han. Har varit hos veterinär där dom påstod att han hade öroninflammation. Han fick då tabletter som han åt i 14 dagar. Blev lite bättre då, men nu har det blivit som innan igen. Har hört att det kan vara allergi mot spannmål? Stämmer det? Tacksam för svar! Mvh: Orolig hundägare 

Svar

Hej Laila,

Din veterinär behandlade din hund med antibiotika mot öroninfektion enligt dina uppgifter.  Öron infektioner kan orsakas av olika smittoämnen och de vanligaste smittoämnen är bakterier och svamp.

De flesta smittoämnen svarar bra på en behandling med örondroppar  alternativt tabletter. Det är dock viktigt att inte glömma att några smittoämnen kan vara resistenta dvs antibiotika ger inte det önskade resultatet.

Om du inte anser att  hunden  är helt återställd bör du ta kontakt med din veterinär för  en fortsatt undersökning.  Överkänslighet mot vissa foderämnen kan även vara en bakomliggande faktor eller det primära problemet  och detta går att ta reda på.

Med vänlig hälsning

Leg vet Buba

Hundfoder för tandsten

Har en fråga om hundfoder för tandsten och dålig andedräkt på hund. Har tidigare testat Royal Canin Mini Dental Hygiene inte helt nöjd på tillgången på detta foder. Finns det något annat du kan rekomendera????


MVH Jennie  

Svar

Hej Jennie

Tandsten kan motverkas med hjälp fiberrikt foderbitar som Hills Dental Foder är baserat  på.

The Iams company och andra tillverkare av hundfoder använder sig av små kristaller  som påstås ha god effekt på placken när hundar tuggar.

Nackdelen är att alla tänder används inte vid tuggandet. Det påstås att kristaller även förhindrar plack omvandlingen till tandsten

Plaque–off  även används som daglig tillskott för att förebygga eller minska tandstensbildningen.

Tuggben har och goda effekt mot tandstenbildningen.

Det bästa sättet att förebygga tandsten är dock rätt val av foder  i kombination daglig tandborstning.

Om din hund redan har munhåleproblem ska detta åtgärdas av din veterinär och därefter får du satsa på förebyggande åtgärder.

Lycka till

Leg vet Buba

Tandfraktur på hund

Hej!

Har en amristik, 8 åt till hösten. Hon har fått en tandfraktur på övre vänster kanintand. Pulpan är blottad. Tanden är snett avslagen inåt, på utsidan syns det inget. Hon är ingen hund tuggar på pinnar eller sten osv. Det var bara av en händelse att jag såg det, hon har inte visat någon smärta, tuggar på ben och mat(torrfoder) som vanligt,humör som vanligt.

Vad kan hända om jag inte gör något åt detta?

Vad är det negativa/positiva med att rotfylla den?

Vad är det negativa/positiva med att dra tanden?

Finns det andra alternativ?

MVH Matilda Gustavsson 

Svar:

Hej Mathilda

Tandskador bör undersökas av en veterinär för att vidta rätta åtgärder.

Maj månad har Pedigree en rikstäckande kampanj ” Sund Mun ”   där man tillsammans med Veterinärer erbjuder gratis Tandundersökningar. Kolla på Pedigree.se för mer information.

Med vänlig hälsning

Leg vet Buba 

Favoritdjur

Vilket är ditt favorit djur Buba

Svar:

Jag är uppväxt i en lantlig miljö i Gambia och har alltid haft djur omkring mig. Jag har vallat får och getter, har haft hästar och åsnor på min fars gård. Hundar och katter blev också en självklar del av mitt liv. Detta har präglat mitt liv och yrkesval och jag trivs med alla djur som jag kommer i kontakt med i mitt arbete.

Eftersom jag tycker om alla djur och att arbeta med dem känns det omöjligt att välja ut ett djurslag. Alla har sin charm men mest tycker jag om däggdjur eftersom de är så personliga

Lycka till

Med vänlig hälsning,
Leg vet Buba.

Foderfråga

Hej!! Jag tänkte bara fråga en liten fråga angående hundfoder. Vad rekommenderar ni för foder till en Grand danois valp? Jag har hört så mycket olika saker så det snurrar runt i huvudet på mig! Om ni kunde hjälpa mig hade jag varit jätte tacksam!!! Anser ni att man ska ge hundfoder det första året till en Gd? Är jätte tacksam för svar!! Tack på förhand Mvh Sara

Svar

Det är mycket forskning just på utfodring av storvuxna hundraser. Tidigare har man sett ett samband mellan utfodring, genetiska ,miljö faktorer och skelett skador på stora hundar dvs. Tillväxtskador i form av Höftleds fel. Ur näringssynpunkt klassas hundar som stora om normalvikten är över 25kg. Giganter är de som överstiger 40kg.


Det som man tidigare trodde gav tillväxtsskador var höga proteinhalter i valpfoder som gjorde att de växte för fort. Dock har senaste forskningen visat att det är för höga kalcium och energi i fodret som ger tillväxtsskador.


Om man ger ett vuxenfoder till en valp av stora hundraser får de i sig 2-3 gånger mer kalcium än när man ger ett valpfoder designat för just sådana valpar!  Dessutom innehåller valpfoder andra ingredienser som glukosamin och kondroitin sulfat som är byggstenar för ledbrosket för optimalt ledhälsa ett till problem storvuxna hundar drabbas av. Antioxidanter är tillsatta för att stödja immunsystemet som är också under utveckling.


Alla leverantörer av premium foder i vår butik har ett lämpligt large breed foder som tillgodoser din valps behov.
Så välkommen.

Lycka till

Med vänlig hälsning,
Leg vet Buba.

Noskvalster

Om man misstänker noskvalster på sin hund, vilken är bästa behandlingen? Hur länge överlever kvalsterna utanför hunden, till exempel i hundbädden?

Svar

Noskvalster är millimetersmå spindel djur som lägger ägg liksom många andra insekter. De trivs i näshållan på hundar och en del andra djur men smittar inte männinskor.

Symtom kan vara irriterade fnysningar och att hunden får försämrad vittring. Jakthundar kan bli ordentligt störda och deras ägare rapporterar ibland att de har fått en helt ny hund efter behandling. Nu finns andra orsaker till likartade problem och man måste undersöka varje enskilt fall. Den behandling som sätts in måste veterinär bestämma för varje enskild hund. Det vanligaste är en liten spruta med ettantiparasitmedel som måste upprepas flera gånger. Alternativet är tabletter som din veterinär kan upplysa dig om. Det är alltså tyvärr en besvärlig behandling för ägaren men inte för hunden. Man vet inte säkert överlevnadstiden i olika miljöer och en del andra fakta om dessa parasiter. Det finns dock uppgifter om att kvalstren dör inom 24 timmar i torr miljö samt inom 3 veckor i fuktig miljö.

Av detta skäl måste behandling fortgå en längre tidsperiod.

Lycka till

Med vänlig hälsning,
Leg vet Buba.

Foderfråga

Vad rekommenderar du för foder till en 9 åring+ en 7 årig cairnterrier

Svar

Det är viktigt att ta hänsyn  till dina hundars ålder och livsstyl.  Dina hundar är i övergångsålder  från adulta till seniorer.  Använder du ett adult foder av ett bra märke ( typ eukanubahills  ) ska du vara beredd på att göra en mjuk övergång till ett seniorfoder
Senior foder är det foder som är bäst ampassat för att stödja de åldersrelaterade förändringsprocesser som  dina hundar kommer att gå igenom..

Lycka till

Med vänlig hälsning,
Leg vet Buba.

Hältor

Hej,

jag har en tik som är 10 år gammal. Hon är 80 % border collie och 20 % labrador

Senaste tiden så har hon börjat halta på höger bak. Verkar inte som om hon har ont, gnäller ingenting. Det kommer och går och blir värre efter en långpromenad i skogen. Men hon avstår inte promenader, utan springer glatt med.

Bör jag undersöka detta? 

Tack på förhand!        

Svar

Hej,

Hältor är ofta symtom på smärta från rörelseapparaten och det finns olika orsaker till Hältor.

Unga hundars hältor kan bero på tillväxtrubbningar som är ofta medfödda.

Medelålders och stora hundars haltar ofta på grund av nedbrytningsprocesser i ländryggen och även korsbandskador .

Gamla Hundars hältor kan bero bland annat tumörer i benvävnaden.

Jag rekommenderar att du kontaktar din veterinär för att utreda varför din hund haltar.

Lycka till

Med vänlig hälsning,

Leg vet Buba.

Slickande och bitande på tassarna…

Hejsan! 
Vad ska jag göra när inget hjälper mot min hunds slickande och bitande på tassarna? Han äter glutenfri kostKingsmore original, och får bara vita tuggben. Min veterinär vägrar skriva ut antibiotika och salva. Min dvärgschnauzer har i ett års tid haft svampväxt på alla tassar, öron och skägg. Jag har dyra schampon från veterinären som är den behandling jag får. Vad rekomenderar du?? Så här kan vi inte ha det. 

Med vänlig hälsning
Malin 

Svar

Hej Malin, 

Vad du ska göra när den behandling din hund får inte hjälper är att vända dig till en hudspecialist  för en genomgående utredning om grundorsaken till varför just din hund har klåda.

Denna fråga får vi veterinärer höra ofta och ibland krävs det detektivarbete för att hitta orsaken.
Jag räknar med att ca 20% procent av alla besök till Brommadjurklinik har någonting med huden att göra. 
Det finns ofta flera orsaker till varför en hund kliar sig.  För att komma till botten med besväret måste man ha en bra veterinärkontakt och kanske måste man komma på återbesök flera gånger. Ofta hittar man t.ex. ohyra vid första besöket och då är saken klar. Men ibland krävs det en ordentlig utredning och den tar lite tid. För det mesta lyckas man. Det finns många olika diagnostiska prover man kan ta och ofta ser man sekundära problem t.ex. bakteriella infektioner eller svamp som först måste tas omhand innan man kan hitta det grundläggande problemet.

Med  vänlig hälsning,
Leg vet Buba

Kronisk gastrit 

Hej, 
Har en hanhund jaktgolden på snart 2 år som har kronisk gastrit, nu har han helt plötsligt strulat med maten och tom vägrat äta vill bara ut och gnäller. Alla säger att han gnäller efter löptikar och det är förklaringen till varför han inte äter. Kanske inte vore ett så stort problem om han inte produerar mycket magsyra när han inte äter och blir dålig. Vad ska jag göra? Har tagit ut maten och gömt som sök ute i skogen då äter han men inte när jag serverar hemma. Han har alltid varit väldigt g lupsk och matglad. Hur ska man gå tillväga? 
 

Mvh
Charlotte

Svar

Hej Charlotte,

Om din hund har undersökts av en veterinär och fått diagnosen kronisk gastrit, antar jag att ni fick en behandlingsrekommendation (medicinering och diet) .

Av dina uppgifter ovan, förstår jag att din hund matvägrar och visar symtom på smärta /oro.

Jag skulle rekommendera att du kontakta din veterinär för en ny genomgång av hälsoläget och eventuella frågor kring hormonsrelaterade stressreaktioner. Visst kan hanhundar vara stressade av löptikar men i detta fall vill jag rekommendera ett återbesök för utvärdering av den insatta behandlingen.

Lycka till

Med vänlig hälsning,
Leg vet Buba.

Löpande katt sjunger och skriker. Kan man kastrera?

Hej Bubba,
Min honkatt är nu 4 år och löper emellanåt vilket är väldigt jobbigt eftersom hon ”sjunger” & ”skriker”.
Hon har aldrig haft ungar, kan man kastrera henne då? Och slutar hon ”skrika”?

Mvh
Benny

Svar

Hej Benny,

Det är ett normalt beteende att honkatter blir högljuda under löpning.
En honkatt är könsmogen i princip, när hon löper första gången och det är vänligare att första löpning inträffar från 7-8 månader.

Det är fördelaktigt att kastrera din katt om hon inte ska användas i avel, dels för att minska stress upplevelsen för henne.
Normalt kastrera man katter i första levnadsåret men det går att kastrera även äldre individer och det är mycket troligt att hon kommer att sluta skrika.

Lycka till!

Med  vänlig hälsning,
Leg Vet Buba