Publicerad den Lämna en kommentar

Upplev naturen tillsammans med din hund!

Att vandra med våra hundar ger oss en chans att väcka hundens nyfikenhet och äventyrskänsla, men också vår egen!

Hundar stannar för att undersöka en vildblomma som vi skulle gå förbi, eller plaska genom en bäck vi hade valt att vandra runt. Enbart deras närvaro lyfter varje litet ögonblick, och de utmanar oss att se mer och uppleva mer av naturen.

Hundar är glada i att följa med på alla vandringar. Med lite förberedelser, rätt utrustning, och hundarnas naturliga iver i att utforska så kommer våra lurviga spårkompisar trivas. Du och din hund kommer att få en trevlig upplevelse tillsammans. Där ni lockar fram varandras nyfikenhet och upptäckarförmågor!

Här kommer 5 tips på vägen!

1) HA EN PLAN

Innan du går i väg på din vandring se till att ha en plan! Fundera ut vilken vandringsled, runda som passar just dig och din hund bäst. Leder är olika kuperade, långa och med olika typer av underlag. Vad vill ni uppleva? Hur tränade är ni? Om du känner dig osäker ta hellre en enklare än en svårare tur så att ni får komma hem med en positiv känsla i kroppen och viljan att göra det igen! Därefter kan ni utöka svårighetsgraden succesivt i stället.

Det är lätt att tänka att det måste vara en viss sträcka eller svårighetsgrad för att få kallas vandring. Strunta i det och vad andra tycker. Känn i stället efter vad som kommer väcka glädje och upptäckarvilja hos dig och din hund!

2) FÖRBERED DIG

På vandring liknar våra hundars grundläggande behov våra egna: mat, vatten och utrustning som passar tillfället och terrängen. Första hjälpen-tillbehör är också ett måste så att du kan ta hand om både dig och din hund om något skulle inträffa, speciellt om du vandrar en längre sträcka.

Innan du ger dig ut, kontrollera väder och temperatur så att ni är rätt förberedda. Packa extra vatten om det ska vara varmt, varmare kläder, skaljackor om det ska vara blött eller kyligt, och glöm absolut inte fika! En kaffetermos med lite go fika och riktigt smaskigt hundgodis kommer hålla både dig och hunden glada 😊

Om du ska gå längre sträckor och planerar att din hund ska hjälpa till att bära se till att ni redan innan har provat utrustning som skor och klövjeväskor på kortare rundor. Använd ingen ny utrustning på längre rundor så att du kan vara trygg med att inga skavsår eller tryckskador uppstår under er tur.

Tänk också på att hundar aldrig ska bära mer än ca 25% av sin vikt i sina väskor, men förmågan varierar även beroende på hur tränad hunden är på att bära.

3) RESPEKTERA ANDRA

Se till att ha koll på din hund under din vandring. En grundläggande lydnad och bra koll på din inkallning är viktig när du är ute med din hund. Tänk på att du kan möta andra på din vandring såväl människor (som kan vara hundrädda) som vilda djur. Tänk på att respektera vilda djur så att din hund inte jagar dem eller skrämmer dem i onödan och att följa reglerna kring när hundar får vara lösa och inte. Du hittar bra information på Naturvårdverkets hemsida kring hundar i naturen. Men det kan även finnas specifika regler för vissa områden du måste se till att ha koll på.  

4) LÄMNA INGA SPÅR

När du vandrar, leker och utforskar i naturen se till att lämna minsta möjliga påverkan på miljön och bevara en orörd upplevelse för andra. Detta inkluderar inte bara att plocka upp efter dig själv utan även att ta upp hundens eventuella avföring. Ingen vill trampa i en hundbajs under sin runda och hjälp till att skapa en fin upplevelse även för de som vill njuta av naturen efter er.

5) TA IN OMGIVNINGEN

Att vandra en stig ur ett hundperspektiv ser lite annorlunda ut än vårt eget. Det finns nya lukter att undersöka, buskar att springa igenom, pinnar att tugga på. Håll ett öga på saker och platser som din hund utforskar. Ha koll på situationer där du behöver styra bort hunden från situationer som kan vara farliga för den, som att äta något som den inte borde, men passa också på att njut av naturen själv och se den ur hundens perspektiv. Naturen är fantastisk att uppleva, ta in och vara närvarande i! Ett sätt för dig och din hund att umgås samtidigt som ni kan få ett äventyr tillsammans.

Efter din vandring (eller periodvis under längre vandringar), kontrollera hunden noga. Leta efter fästingar, tecken på uttorkning eller skav/skärsår. Att hitta och ta itu med dessa saker tidigt är viktigt för att undvika allvarliga problem senare.

Tips på bra utrustning för vandring med din hund

Smarta koppel

Ruffwear Quick Draw Leash – Vill du kunna låta hunden springa löst men ändå snabbt kunna koppla den är detta Koppel/halsband mycket smidigt. Kopplet bärs runt hundens halsband men genom att snabbt dra i en flärp förvandlas det till ett koppel. Lättast är att se på hemsidans bilder.

Ruffwear Crag Leash – Ett smidigt justerbart koppel som du både kan ha i handen, runt midjan, kopplat till en midjeväska eller fästas runt ett träd när det är fikadags. Finns i flera fina utseende och modeller inspirerade av naturen.

Ruffwear Roamer – Elastiskt koppel som kan stretchas upp till 3,4 meter men med säkerhetshantag i ena ändan. Kan justeras att ha i handen, runt midjan i bälte eller fästas runt ett träd när det är fikadags.

Ruffwear double track – smidigt om du vill vandra med två hundar men ett koppel!

Ruffwear Hitch Hiker Leash – Perfekt för dig som är riktigt äventyrlig! Ett klätterinspirerat koppel och kopplingssystem med justerbar längd – Från klippa till Kaféer och alla stigar emellan

Smarta väskor

Ruffwear Approach Pack Klövjeväska – Ruffwears flaggskepp när det kommer till klövjeväskor! Perfekt för vardagsbruk och medellånga till långa dagsvandringar. Finns i två färger.

Ruffwear Palisades Pack klövjeväska – Ena av de mest avancerade och genomtänkta klövjeväskorna som går att köpa idag. Fantastisk passform och perfekt för längre vandringar!

Ruffwear Front Range klövjeväska – Passar perfekt till vardagsbruk och dagsutflykyter. Tre fästen för kopplet kan den smidigt anpassas till din hund.

Ruffwears Pack Out Bag – En bältesburen väska för att ha med dig alla väsentligheter på promenaden och äventyret.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *